Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 13:29 - ДНЕС Е РОЖДЕСТВО НА СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ /ЕНЬОВДЕН/
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 5670 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2010 18:12


Православната църква днес  почита  църковния празник Рождество на Свети Йоан Кръстител.    
image
  Заченат с Божията намеса, Свети Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Свети Йоан е подсказано "свише" – неговите родители  Захарий - юдейски свещеник и Елисавета, вече на преклонна възраст  получават вест, че ще имат син.

image
    Свети Йоан Предтече кръщава самия Бог Иисус Христос /събитието, което честваме на Йордановден всяка година/.  
image
    Българите наричат празника Еньовден. Етимологията на името е  от  старобългарски, което означава нов ден и нова година, която в древността започвала от най-дългия ден през годината. Денят съвпада с лятното слънцестоене. Но понеже 24 юни е и в средата на календарната година, в по-нови времена го наричат още Среди лето или Ден на слънцето. Това е причината да се свързава с поверия, гадания, предсказания за здраве и благополучие. Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти" докато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.   В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има различни названия - Яневден - в Софийско, Иванден - в Западна България, Иван Бильобер - в Североизточна България.  
image
  С празника са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. На този ден знахари, билкари, врачки и магове берат 77 билки, колкото са болестите по хората. Вият от тях венец, изсушават го и лекуват болните през годината. 77 е число, което не може да се раздели на две. Народните лечители казват, че за  половинката няма билка, което означава „Пази се, преди да се разболееш!”, защото тъкмо тази половинка може да ти потрябва. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.       На Еньовден всички трябва да станат рано, за  да посрещнат изгрева на еньовденското слънце и да усетят лековитата роса, която  отърсва от себе си, миейки се преди да поеме на път. Когато започне да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.   В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взема вода от чист сладък извор -"мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не бъде погубена от човешките гласове магическата й сила.     Когато отмине 24 юни, според народните поверия Еньо отива да вика зимата.     Литература:   Жития на светиите, Синодално издеталство, 1991 г. Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002   Снимки: Интернет   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева 

   Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



Гласувай:
4



1. kasnaprolet9999 - Честит празник
24.06.2010 17:56
Еньовденска невеста

Лятна вечер, ливади дъхави,
мракът ражда светулки.
А със дребни звезди напъпили
са очите ми пълни.
Тази нощ съм сама магьосница
чакам звездно роене-
да открия непито кладенче
да го скътам у мене.
Ще накъсам биле омайниче
ще го свия на китка
и със думите, най потайните,
ще сплета свойта плитка.
Ще изтича на пръсти лятото,
ден нощта ще погълне,
на лъчите най-първи в златото
есента ще покълне.
Щом се съмне, добра и истинска
ще се сгуша до тебе-
омагьосана, теб орисана
Еньовденска невеста.
М.Мичева(жива вода)
публикувано в Антология Буквите "Любовна лирика"
цитирай
2. veselinka - Супер интересно!
14.07.2010 09:44
Супер интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665649
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031