Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 12:56 - 06 юни 2010 – 2 неделя след Петдесетница – на Всички български светии
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 3181 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 17:46


ДНЕС ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА ПАМЕТТА на ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ,  БЪЛГАРСКИ МЪЧЕНИЦИ за ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА,  ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ  ПРЕПОДОБНИ  МОНАХИНИ и МОНАСИ /ВСИЧКИ ЗНАЙНИ, КОИТО СА ВЕЧЕ КАНОНИЗИРАНИ И ВСИЧКИ ОНЕЗИ МАЛКО ИЗВЕСТНИ, НЯКОИ ОТ КОИТО ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ КАНОНИЗИРАНИ/     България има своята дълголетна и богата история, култура, духовни традиции, написани от най-умните, можещите, най-прогресивните и най-духовните българи.  Сред тези личности откриваме имената на множество мъченици - герои  за православната вяра, светци, монаси и монахини, които ежедневно извършват духовни подвизи зад високите зидове на манастирите.


image   За техните дела и подвизи четем в безброй писания и книги. Като най-висш духовен орган на Българската православна църква  Светият синод   е издал книгата „Жития на светиите”, в която всеки от нас може да намери информация за свички български стетии и мъченици.

image   С нелеката задача да популяризира тяхното свято дело се е нагърбила монахиня Валентина Друмева, игуменка на Калоферския девически манастир „Свето Въведение Богородично”. Сестра Валентина развива активна духовно-просветна дейност, наред с манастирските задължения. Едно от нейните постижения е неделното училище.  В  интервю за „Двери.БГ” тя споделя: „Появиха се секти, сън не ме хващаше от тревоги и реших да направя нещо. Разлепихме обяви на няколко места в града и се появиха желаещи. Освен от Калофер, идват и 30 деца от Левски. Изучават Свещена история на Стария и Новия Завет, разказвам им поучителни разкази, извличат нравствени поуки, пеем... В края на учебната година правим тържество в читалищния салон с театрални постановки. Децата участват с голямо желание, а и публиката научава по нещо.”

image   Под талантливото  перо на сестра Валентина на бял свят се появяват книги като „Православно вероучение за деца”, „Православно букварче”, „Християнче съм по вяра”, „Вероучение за младежи”, „Майчина заръка”. Специално внимание отделя на всички български светии и великомаченици. За тях, със съдействието на издателството при Зографски манастир „Вмч. Георги Зограф”, създава книгите „Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България” в 3 тома, „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време” в 6 части,  „Духовното благоухание на Рила”, „Мъченичество и подвижничество за Христа по българските земи” /кратки очерци, написани на база исторически и архиологически проучвания/.   Трябва да се гордеем, че малка по площ и население държава като България е дала на вярата толкова много православни светии и мъченици. Опит за тяхното систематизиране е направен в Уикипедия в статията „Списък на българските православни светци”. А този списък изобилства от имената на канонизираните светии и мъченици, разделени в две групи: Групово мъченичество   Индивидуално мъченичество и святост


Тагове:   неделя,   юни,


Гласувай:
2



1. veselinka - Много интересно! Прочетох факти, ...
14.07.2010 13:14
Много интересно! Прочетох факти, които не съм знаела и съм много доволна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676555
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930