Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 07:55 - Едно от живите дела на Васил Карагьозов
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 2988 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2010 10:19


ИСТОРИЯ,   КРАСОТА,   СТИЛ И ИЗЯЩЕСТВО  НА 110   ГОДИНИ   Великите личности оставят след себе си спомени за стойностни дела!  Славното миналото на Габрово трайно присъства в нашето ежедневие.  В централната част на града, на където и да се обърнем, виждаме блясък и стил, който струи от интересните фасади на домовете на старите габровци. Тези имоти са носители на двойно обаяние. От една страна това   са прекрасни и неповторими произведения на архитектурното изкуство, от друга -  храта, които са ги построили,  са  най-изявените и изтъкнати първенци на Габрово, които са превънали града в селище с богата история и култура от Възраждането до 40-те години   на ХХ век. За съжаление днес габровци и гостите на града не могат да се радват на голяма част от тях, в това число и манастирът „Свето благовощение”, защото самонадеяни, своенравни, комплексирани и некадърни градоначалници потъпкват мнението на гражданите, архитекти и специалистите от НИПК, и завинаги    унищожанат доста красиви имоти.

Дведесет метра на юг от храм „Успение на Пресветая Богородица” в Габрово, в самия център на града, издига снага една изящна и стилна къща. Фасадата се забелязва отдалеко, защото  привлича погледите на минувачите със своя подходящо подбран ярък и топъл цвят. Сетивата  на минувачите остават изпълнени с наслада, която струи от  елегантните балкончета с флорални елементи, пластиката с лъвска глава, разположена в центъра на фасадата. Под лъвчето е отбелязана годината на построяване, която като че ли прави най-силно впечатление  – 1900.  Става дума за къщата, посторена от  Васил Карагьозов /1856-1938/, изтъкнатия учител, доживотен училищен настоятел, политик, фабрикант, активен общественик и дарител, дипломат – почетен немски вицеконсул и монах в манастир „Св.вмч. Геортги Зограф”, Света гора, Атон.

image

Този имот е част от славната история на Габрово и България.  Внукът Божидар Карагьозов си спомняше, че „в този уютен бащин дом са гостували царе, митрополити, видни държавници, приятели и колеги на Васил Карагьозов и Кольо Карагьозов.  От 1926 до 1934 година там се помещава немското консулство – единствената дипломатическа единица в  Габрово.

Този имот преживява национализацията, но трудно се примирява с безмислените разрушения и преустройства, които са направени от вечно сменящите се държавни наематели. Те пък не смятали за нужно да пазят и добре да стопанисват, щом това е държавна собственост, при това посторена от бивш „капиталист и експлоататор”.

Представители на различните учреждения измислили великата глупост, че един имот без градина ще бъде прекрасен и затова я унищожили. Никой не могъл да се опълчи на тяхната воля, дори и застъпниците  не могли да я опазят, макар да били хора с влияние и вкус. „Умниците” изсекли красивите дървета и храсти, разграбили металната ограда и високата почти 2 метра порта, издълбали голяма яма, в която „посадили” неугледни бетонови помещения. Унищожили салоните на първия етаж, в които е гостувал цар Фердинад и ги преврънали в тоалетни. Защо? За да направят имотът  семеен ресторант, а мазата  кръчма.  И така да се подиграят с делата и заслугите на създателя на тази къща, неговите наследници и българската история. Както разказва инж. Веселинка Карагьозова: „Най-голямата пародия е, че от 1987г. къщата е обявена за паметник на архитектурата и културата, след като вече е доста разсипана. Макар и с голямо закъснение институтът се е опитал да защити  останките от една велика епоха.” За огромна радост, днес иматът отново е владение на внуците от семейството, които полагат големи грижи за него и се опитват да съхраняват духа на славното минало.

Най-светският мъж на Габрово Васил Карагьозов построява тази уникална къща за своето семейство. Човекът, създател на красотата е арх. Никола Лазаров /други негови творения са сградата на РИМ – Габрово, сградата - кантора на бивше ААД „Иван Калпазанов”, взема участие в направата  паметника на Цар-освободител в центъра на София/. Плановете са изготвени във Виена. И в миналото и днес, този имот напълно е подхождал и подхожда на интелигентността и авторитета на неговите собственици.

Няма турист от България и чужбина, който да не се спре, да не извади фотоапарат или камера и да не запечата неповторимо красивата фасада.


Снимка: Личен архив 

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева    


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
         


Тагове:   карагьозов,


Гласувай:
4



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
14.07.2010 13:32
Много красива къща!
цитирай
2. veselinka - Човекът е имал голям вкус! Сигурно е ...
14.07.2010 13:33
Човекът е имал голям вкус! Сигурно е прекрасно да се живее в подобен имот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676777
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930