Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 09:46 - Свети Онуфрий Габровски стана светец на Разпети петък
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 1397 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 10:10


Свети Онуфрий  е роден  в  Габрово в семейството на  благочестиви и знатни родители. Баща  му, Дечо, по-късно приел монашество под името Даниил в Хилендарски манастир в Атон. Светското име на детето, получено при Светото кръщение е Матей.

Когато навършил 17 години, родителите му го наказали за някакво немирство, и той лекомислено заявил в присъствието на турци, че ще приеме мохамеданската вяра. В подобни случаи турците веднага извършвали над далия такова обещание обреда на мохамеданското обрезание. За да не стане това, родителите му  го изпращат в Троянски манастир "Успение Богородично". Така преподобномъченик Онуфрий тук  започнал монашеския си живот и  приема монашеско подстрижение с името Манасий.

Известно време Манасий прекарал в Хилендарския манастир, където е ръкоположен за дякон. Напуска Хилендар и отива в Предтеченския скит при тамошния духовник Никифор с молба — да го подготви мъченически подвиг. В продължение на четири месеца той се подготвя усилено под ръководството на Никифор. След като старецът Никифор го подготвил за предстоящия мъченически подвиг, той го подстригал във велика схима с името Онуфрий и го отправил на остров Хиос.

На о. Хиос св. Онуфрий живял една неделя в пост и молитва, докато в петък — деня на Христовите страдания — се явил, облечен в турски дрехи пред съдията, открито похулил Мохамед и захвърлил на земята зелената чалма от главата си. Увещавали го да се извини за постъпката си, за да не го накажат, но схимонах Онуфрий оказал. Хвърлили го в тъмница, мъчили го и в същия ден го осъдили  на смърт. На 4 януари 1818 г. на самия морски бряг  му отсекли главата и хвърлили в морето тялото му заедно с пролятата кръв, за да не могат християните да вземат за свое благоволение никаква частица-светиня от преподобномъченика. Преди кончината му някои го запитали за името и за родината му. Преподобномъченикът отговорил, че се нарича Матей и е от Велико Търново. По този начин той искал да запази Света гора Атонска и своя манастир от неприятности от страна на турците. Гърците от Атон скоро подир мъченическата му смърт го канонизирали и съставили житие и служба в негова чест.

В някои църковни календари  св. Онуфрий Габровски фигурира  под първото си монашеско име св. Манасий Габровски. 

През 20-те години на XIX век архимандрит Йосиф Соколски посещава Света гора. След като се завръща, донася със себе си ръкописа на "Габровски сборник", в който е описано житието на св. мъч. Онуфрий Габровски. То е било преписано от габровеца Петко х. Манафов.

През 1903 г. Васил Карагьозов /учител, политик, фабрикант, почетен немски вицеконсул, общественик и дарител от Габрово/е на поклонение в манастир "Св.вмч. Георги Зограф" на Атон. От там донася житието и литургията на Св. Онуфри Габровски и ги дарява на Габровския девически манастир "Св. Благовещение". Както сам пише във в-к "Търновски епархийски вести" е измолил "да се споменава всякога на отпуст църква името на Габровския светия".

Днес, частица от мощите на Свети Онуфрий се съхраняват в храм „Успение на Пресвета Богородица” в Габрово. На 4 януари всяка година и при други  поводи мощите са достъпни  за поклонение.


Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



 



Тагове:   онуфрий,


Гласувай:
2



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
14.07.2010 13:55
Много интересно написан! Дано да се отзоват хора със средства!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665889
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031