Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2016 19:46 - ПЪЛНО РАЗКРИТИЕ 34
Автор: deusson Категория: Други   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.03.2019 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Проба – грешка. Научен метод за игра на „сляпа баба”. Човешко е да се греши. Изглежда е човешко и да се пробва. Всъщност човешко ли е да се греши или този израз е само за вътрешна употреба? Подозирам, че грешат не само човеците, но те със сигурност имат извратена престава за това как грешките им оправдават извършени престъпления.

Първа световна, Втора световна, Корея, Виетнам … Афганистан, Ирак, Египет, Либия, Сирия…

Историята се повтаря! Какво? Игличката й ли прескача? Сменете плочата, моля! Не, плочата си е наред и грамофона е супер. Води се превантивна война срещу човечеството с цел да се защити бъдещето. То трябва да остане предсказуемо и под контрол. Докато бедното човечество се люлее от конфликт в конфликт и от грешка в грешка там в мъртвата точка на безразличие, в точката на контрол изпробват поредната „случайност” – следствие от причина, която сме пропуснали да предвидим или не успели да си обясним. Така примирявайки се с липсата на контрол върху причините ние се оставяме в прегръдката на случайността, надявайки се тя да ни донесе нещо добро.

Е, историята изглежда низ от похабени надежди на късо-паметното човечество. Разбира се няма обобщение без изключения, но „където невежеството властва е глупаво да си мъдър”. Знаете – ако изкараш противника си от равновесие битката е до голяма степен спечелена. Дори и при най-добри намерения, отклонението от равновесието, на което сме способни би донесло щети. Равновесието в собствени води е относително безметежно (не е проблем да си обърнеш сам лодката от глупост например), докато не е повлияно от по-дълбоки течения. При взаимодействие с тези течения лодката се изправя пред изпитание, в което най-грубо казано се опитваш да стоиш на един крак. С други думи да не вредиш, докато даваш поводи на невежеството да се самоосъзнава е еквилибристика граничеща с висшия пилотаж. Невежеството обладава в себе си собствено равновесие от дефицити -  неосъзнатост и неинформираност. В опита си да компенсира тези дефицити, то си създава илюзия, в която се уповава на формално Свръхсъзнание, което е впрегнато да се грижи за него (понеже си няма друга работа). Илюзията за ограничено пространство и време принуждават лодкаря да прави грешките, които е готов да повтори, докато абстракцията-Безкрайност спре да плаши живеещите в невежество. Изглежда липсата на начало и край поставя ума на изпитание, за което не е готов. Както стремежът към завършек, така и безначалието карат търсещия шаблони ум да се окаже в безтегловност. Самата незавършеност на формата, както и нейната неопределеност по време и пространство ужасяват настроения да работи с познати модели ум и го карат да прегрява. Тогава той е по-склонен да се откаже или  да блокира, пред това да приеме абстракцията на непознатия свят.

Когато обаче прояви воля или първичен инат да премине границата и навлезе в света на безкрайното - първата крачка е направена и лодкаря може да си отдъхне за малко, поне докато осветления ум се окопити от шока при срещата си с необятното. Следва осъзнаване в нови хоризонти. Пораждане на Желание – вземане на Решение и поемане на Отговорност. Това рошамбо е новото измерение на осъзнатия. Време е той да грабне на свой ред веслата.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deusson
Категория: Други
Прочетен: 94039
Постинги: 73
Коментари: 12
Гласове: 49
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031